tisdag 21 januari 2014

Boktips på rad!

Ja, nu har det hänt igen! Jag läser och läser, men skriver inget om böckerna. Till slut har det gått så lång tid att jag nästan glömt vad de handlade om... jag minns bara vad jag tyckte om dom! ;)
Så här kommer de senaste tipsen:

Vårt gemensamma liv av Anna Schulze. En äktenskapsroman i nutid om ett par som separerar, men där ett gemensamt barn gör att kontakten inte kan brytas. När en ny kvinna kommer in så sätts kärlek och ansvar på prov. Att det ofta är genom mannens ögon historien berättas, gör den intressant för mig som kvinna. 3 burkar.









Kodnamn Verity av Elisabeth Wein. Detta är en ungdomsbok som lika gärna kan läsas av vuxna. Den utspelas under andra världskriget och handlar om unga kvinnor som på olika sätt arbetar inom flygförsvaret. En av dem arresteras i Frankrike och hamnar hos Gestapo, där hon tvingas skriva ned en redogörelse för allt hon känner till om Englands flygförsvar. Om man gillar ingående beskrivningar av flygturer så är detta en perfekt bok. Ett tag så trodde jag att jag skulle ge upp pga detta, men jag fortsatte som tur är. Historien knyts nämligen ihop på ett synnerligt finurligt vis. Detta skulle säkert kunna bli en bra film! 4 burkar.

Och bergen svarade av Khaled Hosseini. Syskonen Pari och Abdullah lever i Afghanistan med sin far. Pga fattigdom tar fadern med sig dottern, och lämnar henne till en rik familj i Kabul. Saknaden är stor, speciellt hos Abdullah som har tagit hand om sin lillasyster sedan hon föddes. En gripande släkthistoria med grenar åt många håll och flera spännande historier. Författaren har också skrivit den omtalade romanen Flyga drake som även filmats. 5 burkar.





Vägen mot Bålberget av Therese Söderlind. Brände man verkligen häxor i Sverige? Ja, det är inte så länge sedan det hände. Bara några generationer, kanske du har någon släkting där långt tillbaka som var med om detta fasansfulla i Sveriges historia... Romanen utspelas under flera tidpunkter. 1674, där man får följa de kvinnor som anklagas för att vara häxor och 1975 där man följer en familj som av olika anledningar börjar intressera sig för det sk. Bålberget, där det sägs att man avrättade häxor på 1600-talet. Kan det vara så att de är släkt med någon av alla dom som var med? Och är det i så fall någon kvinna eller var det någon av dom som vittnade mot kvinnorna? Handlingen på 1600-talet har en bra tids- och miljöskildring, man känner lukter, ser människorna och grips av de tragiska kvinnoporträtten. Det värsta är att mycket av det elände som kvinnorna utsattes för, pågår fortfarande idag, 400 år senare! Lär vi oss inte något av historien? 4 burkar. 

Nå, har du läst någon av dessa? Och i så fall, vad tyckte du om den? 
  


2 kommentarer:

  1. Är väldigt sugen på att läsa vägen till Bålberget i all fall!

    SvaraRadera
  2. Har läst vägen till Bålberget. En mycket bra historisk roman. Välskrivet. Men som du Kajsa tänkte jag samma sak att fenomenet tyvärr finns kvar på olika sätt. Bara fortsätta kampen om jämlikhet och mot fördomar/stickerskan

    SvaraRadera