torsdag 28 februari 2013

Hustrur och döttrar

Om man gillar att läsa romaner i Jane Austens eller systrarna Brontés anda, kan man också läsa Hustrur och döttrar av Elizabeth Gaskell. Romanen från 1865 är en underhållande sedesskildring och kärleksroman som utspelar sig i ett litet lantligt samhälle i England på 1820-talet. Huvudperson är Molly, doktorns dotter, som får en styvmamma och en halvsyster när hennes far gifter om sig. Romanen skildrar tidens alla seder och bruk när det gäller umgänge, brevskrivande, lämpligt uppträdande osv. Kvinnors begränsade liv med stränga etikettregler känns verkligen som något man inte vill återvända till. Man kan titta upp ur boken och förvånas över att man faktiskt fortfarande befinner sig i år 2013, eftersom läsningen gör att det är som att befinna sig mitt i en engelsk TV-serie. Utan att förstöra romanen så måste jag dock säga att den är "oavslutad". Dvs. författaren dog när det bara var några kapitel kvar att skriva, men tack vare att hon hade berättat för sin redaktör om hur den skulle sluta, så får vi trots allt veta hur det gick... 4 burkar.

Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse
Bild från Adlibris

onsdag 27 februari 2013

Citroner, citroner...

"Små citroner gula" bygger på den storsäljande boken av Kajsa Ingemarsson.

Nu har jag sett filmen som bygger på Kajsa Ingemarssons roman "Små citroner gula". Agnes förlorar sin pojkvän och blir av med jobbet på en fin restaurang på samma dag, och livet går i moll. Filmen handlar sedan om hur hon bygger upp sitt liv igen, med att bl.a. vara med och starta en egen restaurang. Som i alla romantiska komedier finns det en massa små händelser som sätter krokben för både jobbet och kärleken, men som man också vet, så ordnar allt upp sig på slutet. Jag tycker att boken var bättre än filmen. Nu var det ju ett bra tag sedan jag läste den, men det är en hel del i den som har ändrats i filmversionen. Och sedan är det ju bara så att det är svårt att gestalta alla känslor och tankar på film, i romanen kan huvudpersonen tänka en massa... Boken är en sådan där må-bra-bok, en som inte förändrar världen, men som ändå kan få en att att känna lite livslust. Filmen fick mig att skratta flera gånger, men ändå kändes det som att allt gick för snabbt. Läs boken istället. Gärna en trist dag när du ligger och hostar eller sörplar te för att bli av med vårförkylningen. Du sparar 100 kronor dessutom...

Små citroner gula
Bild från Adlibris

tisdag 26 februari 2013

Värmerekord!

Hörde på väderleksrapporten att Piteå hade värmerekord idag: plus 10 grader! Visst är det fortfarande februari? Då ska det vara minus 30 och inget slasksväder! Tur att man varit inomhus hela dagen...

(Vadå surt sa räven...)

måndag 25 februari 2013

Snö, sol och silver

Söndagssparktur i strålande sol...
 
Ingen mer än jag är ute, eftersom alla hejar på Sverige i skidtävlingarna. Alldeles tyst. Inga surrande skotrar. Bara snö, sol och tystnad. ( Grattis till 2 silver Sverige!)
Första besöket på altanen, efter snöpulsande i djupsnö. Den ena dörren går att dra upp så man kan sjunka ned på ett fårskinn i stolen. I solen. Med fika. Aaaaaaah! Om ni inte bodde så avsides så kunde ni komma hit på en kopp...

lördag 23 februari 2013

Snabb med brodd

 
Idag har vi varit ut på isbanan vid Norrstrand och sparkat i solen! Helt underbart! Med en brodd på skon flyger man fram med sparken på den perfekta isen. Massor med människor som åker skridskor, skidor, spark eller promenerar. I alla åldrar! Slingan är 2,7 km så man kan ta den ett par varv. Med en skön liten fikapaus i något av vindskydden, blir det en perfekt utflykt. Rekommenderas!

Och utsikten! Att man kan se lååångt och inte märker att det är en massa andra människor på isen också. Dagar som denna är vintern bara bra!

torsdag 21 februari 2013

Iskallt

En ung prästfamilj kommer till en ö i Ålands skärgård, strax efter andra världskrigets slut. En hoppfull tid med stor framtidstro. Det är mannens första tjänst och han är full av glädje och entusiasm inför uppgiften. Kvinnan är en stark person med drömmar om odlingar, kreatursskötsel och ett lyckligt liv på ön. Här ska de forma sina liv och framtid tillsammans med sin lilla dotter. De blir väl emottagna av öborna och upptäcker att detta är en sjungande församling. Ulla-Lena Lundberg är författaren till denna roman som heter Is. Att bo på en ö kräver att man kan stå ut med att vissa tider inte kunna ta sig därifrån. Då inte isen bär, innan havet är öppet igen. Författaren har en förmåga att berätta på ett sätt så att alla karaktärer kommer fram och blir egna personligheter med en egen historia. Språket flyter lätt över sidorna, så man bara glider med, som på is... 5 Burkar.

Is
 
Bild från Adlibris

tisdag 19 februari 2013

Sparkar

Kolla vad jag fann när jag gick in på ett museum i helgen för att titta på en sparkutställning! Tala om överraskning! Inte visste jag att Björn har en lika vacker blå spark som jag... Tänk så snyggt det skulle se ut om vi två tog en liten sparktur tillsammans! :-)

måndag 18 februari 2013

Släpp alla fjärilar

Detta är en fantastisk roman. Punkt. I Teheran står en kvinna och väntar på en bil som ska hjälpa henne att fly. Medan hon väntar tänker hon tillbaka på sin familjehistoria, ända från när hennes farfar kom vandrande och gifte sig med stadens längsta flicka, tills revolutionen kommer och förändrar livet för dem allihopa. Kvinnan minns sin lyckliga barndom, dofter, mat, släktingar men också de fasansfulla händelserna i samband med talibanernas ankomst.
Detta är Zinat Pirzadehs debutroman, Fjäril i koppel, en roman som är inspirerad av hennes eget liv och uppväxt i Iran. Jag hoppas innerligt att det kommer fler böcker av henne... 5 burkar.
Fjäril i koppel
 
Bild från Adlibris 
 
 
 
 

 

söndag 17 februari 2013

Spår...

 av ekorren...

 av skotern...

av skidorna...
 

fredag 15 februari 2013

Vinterljuset



Februari kan vara riktigt ljus och vacker! Åtminstone några timmar på dygnet...

torsdag 14 februari 2013

Hjärtan, hjärtan...



 

 
Många hjärtliga kramar till er alla på Alla Hjärtans Dag!

tisdag 12 februari 2013

Mmmm...

Få se nu, vad är det för dag idag?
Och hur många ska du äta?

söndag 10 februari 2013

Fototriss: hårt

 Hårt som sten, uppåt väggar av tegel...

 Hårt som stenkulor...
 

Hårt som glas, innan det krossas...
 
Vill du se fler hårda motiv ska du klicka här:

fredag 8 februari 2013

Alla fåglar...

... kommit re´n... och har samlats vid vårt fågelbord för att kalasa på fågelfrön! Men oj vad svårt det är att fotografera dom.
De flyger hit och dit, sätter sig en sekund för att ta några frön, flaxar iväg in bland grenarna för att äta i lugn och ro, flyger tillbaka och så håller det på. Gissa hur många suddiga bilder jag har? Och sedan har vi de stackare som sitter på marken och äter det andra har spillt... En bild av världen idag med alla dess orättvisor kanske!

torsdag 7 februari 2013

En blomma säger mer än du tror...

Diffenbaugh, Vanessa: Blomsterspråket. Victoria är ett fosterhemsbarn som flyttat runt bland olika fosterhem under hela sin uppväxttid. Det har gjort henne misstänksam och sluten och hon har väldigt svårt för att låta människor komma nära. Det enda som hon är intresserad av är blommor och vad de betyder, blommornas språk. De senaste åren har hon bott på ett boende för flickor, där hon också har vantrivts med allt. När hon fyller arton ska hon ut i livet och klara sig själv. Det blir inte lätt för nu är hon helt ensam. I tillbakablickar får man följa händelser från hennes barndom. Man träffar den kvinna som lärde henne allt om blommorna. Victoria är ett maskrosbarn som med hjälp av sin kunskap om blommor skapar sig en egen framtid, mot alla odds. Hon vet precis hur hon ska skapa de rätta buketterna till de personer som ska få dem. Men hur ska hon kunna lära sig att släppa in människor i sitt liv och hur ska hon kunna våga vända åter till det som hände...
Bokens omslag ger helt andra signaler än innehållet, så bli inte avskräckt! Boken får 4 burkar eller ska jag kanske säga att den får en bukett med tre vita akacior!
Blomsterspråket 
Bild från Adlibris

onsdag 6 februari 2013

Tulpanlyckan

 Vill bara meddela att tulpanerna från i fredags fortfarande är vackra och lyser upp hela köket!

tisdag 5 februari 2013

Behöver två

Mina finaste vintervantar! Inte de varmaste men definitivt de vackraste. Dessa får man använda när man ska vara lite fin och inte tänker vara utomhus alltför länge. Tänk så mycket vackert som tillverkas av flitiga fingrar...

måndag 4 februari 2013

Till salu: Snö

 Skotta! Skotta! Skotta!
 




Jag tassar vidare i snön och hoppas att någon vill köpa några lass!
Snöbrist någonstans??? Hur mycket betalar du?

söndag 3 februari 2013

Fototriss: Par

 Ett PAR sparkar, där även dom som brukar åka med dom är ett PAR.

PAR-dörrar är nödvändiga om man ska kunna öppna tillräckligt stort för en traktor eller häst. Men här ser det ut som om man skulle behöva skotta först...

Detta är ett PAR får som också är ett PAR. Herr och fru Bäää. Syns dock oftast i en skock...

Om du vill se fler PAR ska du genast klicka här:

Idag är det också tävling med priser från Coolstuff!
http://www.coolstuff.se/tag/Alla-hjartans-dag-present

fredag 1 februari 2013

Lycka...


... kan vara att få en oväntad bukett tulpaner en helt vanlig fredag! Såå vackra!
Jag bugar och tackar den lilla stjärnan som skickade dem! Kram på dig!